Previous

dr inż. Małgorzata Stryjecka

doświadczony nauczyciel akademicki, od 01.10. 2007 roku starszy wykładowca w Instytucie Nauk Rolniczych, Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Chełmie. Osoba interdyscyplinarna, której praca naukowa wiąże ze sobą różne dziedziny: mikrobiologię, biochemię, żywienie człowieka i technologię żywności.

Koordynator oraz wykonawca licznych projektów edukacyjnych oraz naukowych.

Autorka publikacji: naukowych, popularno-naukowych oraz trzech książek. Uczestniczka wielu konferencji o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Członek: Chełmskiego Towarzystwa Naukowego, Lubelskiego Towarzystwa Magnezologicznego, Baltic & Black Sea Circle Consortium (BBCC).

Zainteresowania naukowe: biochemia, enzymologia, mikrobiologia, żywienie człowieka, technologia żywności.

Dorobek naukowy:

Badania naukowe obejmują m.in.:

  • ocenę jakościową i ilościową grzybów strzępkowych izolowanych z różnych środowisk;
  • ocenę jakościową i ilościową mikotoksyn;
  • ocenę mikrobiologiczną, oraz wpływ różnych środków dezynfekujących pochodzenia naturalnego na rodzimą mikroflorę zasiedlającą nasiona do kiełkowania;
  • analizę substancji biologicznie czynnych izolowanych z różnych materiałów roślinnych;
  • biofortyfikacje kiełków w składniki mineralne m.in. magnez, selen, jod;